Musik på nätet

Musik har vi alltid lyssnat på olika former. Ända sedan vi uppfann instrument att framföra musik på har vi haft konserter och spelningar för intresserade. När vi sedan lyckades hitta sätt att lagra musiken på kunde vi plocka fram den när vi ville. Ändå har musiken aldrig varit lika lättillgänglig som den är idag. Anledningen till det är förstås internets enorma framfart. Det har gett människor möjlighet att nå sin favoritmusik på bara några knapptryck och streama eller ladda ned sina favoritlåtar digitalt. De går sedan att spela upp på tekniska innovationer som smartphones och iPods.

 

När vi konsumerar digital musik idag gör vi det främst på två sätt. Antingen streamar vi det direkt över internet eller så laddar vi ned låtarna. När det kommer till den senare lösningen har iTunes alltid varit en viktig del av den digitala infrastrukturen. Det har fungerat som en samlingsplats för musik på nätet där var och en med någon av Apples programvara har kunnat ladda ned sina låter. Det är nämligen Apple som äger iTunes och tillhandahåller musiken på platsen. Musiken kostar normalt några kronor per låt att ladda ned och du får den direkt i mobilen eller på datorn redo att spela upp.

Middle-aged man listening to music in urban cafe.

 

För några år sedan fick iTunes konkurrens av en annan teknisk lösning online. Det handlar om streaming av musik direkt på nätet och den gav användare möjlighet att lyssna utan att behöva ladda ned musiken. En av pionjärerna inom streaming av musik var Spotify. Det svenska företaget tog fram en lösning som gjorde att människor kunde lyssna gratis på sina favoritlåtar – utan att behöva betala för det. Istället var den huvudsakliga inkomstkällan reklam som spelades mellan låtarna. Därefter har Spotify gått över till en vanlig betalningsmodell där det kostar en viss summa i månaden att få tillgång till ett stort bibliotek av digital musik.

 

Det har fått företag som Apple att svara på efterfrågan på streamad musik och de har lanserat en konkurrerande tjänst i form av Apple Music. Den har ett liknande upplägg men med en annan design och ett något annorlunda utbud.